....     
 

21. септембар - Међународни дан мира

 

Дан мира у ОШ "Мирослав Антић" у Београду и овај 21. септембар разликовао се од осталих дана. Ученици обе смене долазили су у школу носећи беле балоне са порукама мира којима су украсили ограду школе. На симболичан начин су желели да скрену пажњу на овај важан датум.
Пет минута првог часа у већини одељења разговарало се о значају миру и његовим симболима. Тако су ученици првог разреда објашњавали шта значи мир, како га они доживљавају и схватају, што је пропраћено и духовитим коментарима. Ученици другог, трећег и четвртог разреда су правили паное са ПОРОДИЦАМА РЕЧИ на тему МИР и тумачењима. Наши "петаци" су осмишљавали беџеве са заставицама других земаља на којима је исписана реч МИР на језику те државе. Носили су их тог дана и изазвали пажњу својих другара. Друга група петака је реализовала час ОЗ на тему КАКО ДОПРИНОСИМО МИРУ. Продукте ове радионице изложили су у холу школе.
Поруке мира су исписивали и делили суграђанима у насељу ученици шестог и осмог разреда са својом наставницом . На часовима грађанског васпитања ученици су реализовали прву радионицу на тему РАЗМЕНА МИШЉЕЊА О МОГУЋНОСТИМА ПОМИРЕЊА. Чланови рецитаторске секције старијих разреда организују Вече беседништва на тему БЕСЕДЕ О МИРУ са наставницом српског језика. Ученици, наставници и родитељи имаће прилику да чују ауторске беседе ученика. Зидове школе украшавају и ликовни радови ученика свих разреда. Свако одељење изабрало је НАЈМИРОЉУБИВИЈЕГ УЧЕНИКА који ће у наредном периоду бити укључен у различите активности у вези са ширењем ненасилне комуникације и избегавањем сукоба.
У холу школе налази се Књига порука о миру у коју гости школе уписују своје мисли везане за мир, толеранцију, слободу... На поклон добијају папирни цвет са поруком које су правили ученици са вероучитељицом.
Школски тим Образовања за мир је донео одлуку да се од ове године Дан мира обележава на нивоу целе школе више дана, како би у што више активности укључили већи број ученика, наставника и родитеља.
У наредном периоду пред нама су бројна дешавања којима желимо да скренемо пажњу на лепоту и значај живота без сукоба, дискриминације и насилне комуникације.

Из књиге порука: "Када би људи схватили да је свако нечије дете, другачији би свет био"

Драгана Пејчић, проф. разредне наставе
ОШ "Мирослав Антић", Београд