Међународни скуп НДЦ Србије

Kindori

Међународни скуп поводом обележавања стогодишњице од када је Фритјофу Нансену додељена Нобелова награда за мир је организован у ЕУ Инфо центру у Београду, 10. октобра 2022. године.

Скупу је присуствовало неколико десетина слушалаца из различитих области и орагнизација, од студената филозофског, филолошког и уметничког факултета, преко психолога, педагога, до представника Црвеног крста Србије. Наша школа, као дугогодишњи партнер НДЦ Србије и реализатор програма ,,Образовање за мир” имала је свог представника, Мају Кантар.

Отварање је почело добродошлицом од стране директорке НДЦ Србије Татјаном Поповић, која је и најавила првог госта, амбасадора Краљевине Норвешке – Јорн Еуген Јелста.

Господин амбасадор нас је боље упознао са земљом коју представља и увео нас у тему Скупа. Детаљније о животу и раду Фритјофа Нансена, о његовим подухватима, ставовима и успесима, посебно осврћући се на његов анти-ратни ангажман и рад са избеглицама, упознала нас је професорка са Нансен академије у Лилехамеру, Проф. др Унн Ирене Аасдален. Након лепо припремљеног предавања уследила је краћа дисусија, у којој су сви присутни имали прилике да питају или траже неко детаљније објашњење.

Као једна од организација која се дуги низ година бави избеглицама и УНХЦР је послала своје представнике. Едира Баца Пецо нас је упознала са радом саме организације, као и седамдесетогодишњим УНХЦР-овим  радом са избеглицама, упозоравајући нас да их је све сваке године све више и да се тренд не жалост, не мења. Док се Никола Ковачевић осврнуо на рад са избеглицама у Србији.

Република Србија је држава која избеглицама већ по традицију шири руке и омогућава им да остану и да оснују живот на њеној територији. Недаће, проблеме као и чари живота овде предочио нам је студент уметничког факултета који је избегао из Авганистана.

Поред своје приче како је дошао, како се снашао и како га посматра окружење, направио је и паралелу живљења између наше државе и Немачке у којој су му смештена два пријатеља, вршњака са којима је и избегао.

Уз велики оптимизам, рад и труд који улаже , сматра да ће се снаћи, али и успети у животу.

Један веома ведар поглед на свет и поред толико недаћа које су задесиле овако младог човека, довело је до тога да се сви запитамо где се нама изгубила мотивација поред свега што имамо. Са тим мислима смо и отишли на кратку паузу.

Скуп је настављен предавањем Стеинара Брауна, који се базирао да нам предочи какав је Нансен дијалог активност на западном Балкану, шта поспешује дијалог, а шта дебату и какве су предности традиционалних и модерних могућности, које од њих могу донети напредак у дијалогу и смањењу сукоба.

Још једном нам се обратила сама дриректорка НДЦ Србије,  Татјана Поповић, упућујући нас у начин на који данас они покушавају да едукацијом допру до деце и усаде им вредности које негују мир и живот без сукоба. Поред школа које сарађују са њима широм Балкана, међу којима је и наша школа, МПНТР, локалних заједница, медија.. труде се да се о теми ,,Мира” не говори само 21. септембра када се обележава Међународни дан мира већ да се таквим темама посвећујемо чешће, а  вредности негујемо свакога дана.

Скуп је протекао веома добро, весело и радно, али изузетно напорно јер је све било на енглеском језику. Надам се да ће их и у будућности бити, само у већој мери.

Члан програма ,,Образовање за мир”

Маја Кантар

Повезано

Пројекат “Дете и књига”
Кроз пројекат ученици треба да развију радозналост, креативно стваралачко мишљење, истраживачки дух и отвореност према комуникацији са припадницима других култура и  говорницима других језика. Ученици…
Детаљније
Пројекат “Упознај Београд, упознај свет”
Кроз пројекат ученици треба да развију радозналост, креативно стваралачко мишљење, истраживачки дух и отвореност према комуникацији са припадницима других култура и  говорницима других језика. Ученици…
Детаљније
Пројекат “У свету биљака, боја и ликовних техника”
Пројекат "У свету биљака, боја и ликовних техника" У току новембра ученици ликовне секције као и остали ученици од 5. до 8. разреда изучавали су…
Детаљније
Упознај Београд, упознај свет
Мост на Ади У оквиру пројекта „Упознај Београд, упознај свет“ ученици од 5-8 разреда су на тему „Мост на Ади“ организовали изложбу у холу школе.Ученици…
Детаљније
Црвени крст
ДАР ОД СРЦА СРЦУ Дуги низ година у нашој школи се припремају пакетићи љубави и честитке за сваки лепши и радоснији Божић, за срећну и…
Детаљније