Међународни скуп НДЦ Србије

Kindori

Међународни скуп поводом обележавања стогодишњице од када је Фритјофу Нансену додељена Нобелова награда за мир је организован у ЕУ Инфо центру у Београду, 10. октобра 2022. године.

Скупу је присуствовало неколико десетина слушалаца из различитих области и орагнизација, од студената филозофског, филолошког и уметничког факултета, преко психолога, педагога, до представника Црвеног крста Србије. Наша школа, као дугогодишњи партнер НДЦ Србије и реализатор програма ,,Образовање за мир” имала је свог представника, Мају Кантар.

Отварање је почело добродошлицом од стране директорке НДЦ Србије Татјаном Поповић, која је и најавила првог госта, амбасадора Краљевине Норвешке – Јорн Еуген Јелста.

Господин амбасадор нас је боље упознао са земљом коју представља и увео нас у тему Скупа. Детаљније о животу и раду Фритјофа Нансена, о његовим подухватима, ставовима и успесима, посебно осврћући се на његов анти-ратни ангажман и рад са избеглицама, упознала нас је професорка са Нансен академије у Лилехамеру, Проф. др Унн Ирене Аасдален. Након лепо припремљеног предавања уследила је краћа дисусија, у којој су сви присутни имали прилике да питају или траже неко детаљније објашњење.

Као једна од организација која се дуги низ година бави избеглицама и УНХЦР је послала своје представнике. Едира Баца Пецо нас је упознала са радом саме организације, као и седамдесетогодишњим УНХЦР-овим  радом са избеглицама, упозоравајући нас да их је све сваке године све више и да се тренд не жалост, не мења. Док се Никола Ковачевић осврнуо на рад са избеглицама у Србији.

Република Србија је држава која избеглицама већ по традицију шири руке и омогућава им да остану и да оснују живот на њеној територији. Недаће, проблеме као и чари живота овде предочио нам је студент уметничког факултета који је избегао из Авганистана.

Поред своје приче како је дошао, како се снашао и како га посматра окружење, направио је и паралелу живљења између наше државе и Немачке у којој су му смештена два пријатеља, вршњака са којима је и избегао.

Уз велики оптимизам, рад и труд који улаже , сматра да ће се снаћи, али и успети у животу.

Један веома ведар поглед на свет и поред толико недаћа које су задесиле овако младог човека, довело је до тога да се сви запитамо где се нама изгубила мотивација поред свега што имамо. Са тим мислима смо и отишли на кратку паузу.

Скуп је настављен предавањем Стеинара Брауна, који се базирао да нам предочи какав је Нансен дијалог активност на западном Балкану, шта поспешује дијалог, а шта дебату и какве су предности традиционалних и модерних могућности, које од њих могу донети напредак у дијалогу и смањењу сукоба.

Још једном нам се обратила сама дриректорка НДЦ Србије,  Татјана Поповић, упућујући нас у начин на који данас они покушавају да едукацијом допру до деце и усаде им вредности које негују мир и живот без сукоба. Поред школа које сарађују са њима широм Балкана, међу којима је и наша школа, МПНТР, локалних заједница, медија.. труде се да се о теми ,,Мира” не говори само 21. септембра када се обележава Међународни дан мира већ да се таквим темама посвећујемо чешће, а  вредности негујемо свакога дана.

Скуп је протекао веома добро, весело и радно, али изузетно напорно јер је све било на енглеском језику. Надам се да ће их и у будућности бити, само у већој мери.

Члан програма ,,Образовање за мир”

Маја Кантар

Повезано

Пројекат “У свету биљака, боја и ликовних техника”
Пројекат "У свету биљака, боја и ликовних техника" У току новембра ученици ликовне секције као и остали ученици од 5. до 8. разреда изучавали су…
Детаљније
Упознај Београд, упознај свет
Мост на Ади У оквиру пројекта „Упознај Београд, упознај свет“ ученици од 5-8 разреда су на тему „Мост на Ади“ организовали изложбу у холу школе.Ученици…
Детаљније
Црвени крст
ДАР ОД СРЦА СРЦУ Дуги низ година у нашој школи се припремају пакетићи љубави и честитке за сваки лепши и радоснији Божић, за срећну и…
Детаљније
Парламент
Парламент На Ученичком парламенту реализована је дебата.Тема дебате је била “Избор занимања”. Једна група ученика је бранила тезу да занимање треба да буде профитабилно а…
Детаљније