Светски дан пчела

Данас, 23.маја, у част Светског дана пчела 20. маја, а у оквиру пројекта ,,Ја волим пчеле“ одељење 5/2 и наставница биологије Зорица Поповић, обележили су овај дан. Браво за вредне пчелице из 5/2.

Деца из одељења 5/2 су се бавила различитим темама у оквиру пројекта:

*Зашто се обележава 20.5.?

*Правили су лого за Дан пчела

*Правили су беџеве на тему пчела

*Наш опстанак зависи од пчела

*Зашто су пчеле угрожене?

*Како можемо помоћи пчелама?

*Пчеле су наша будућност!

*Пчелиње друштво – Краљица без краља

*Пчелињи производи

*Значај пчела….

Ученици су презентовали своје радове и показали нам много разлога зашто треба да волимо рачуна и бринемо о пчелама.

Преносимо вам само део необичних чињеница из ученичких презентација које можда нисте знали о најбољим радницима у природи и њиховим производима којима смо се послужили:

Занимљиве чињенице о меду

 1. Мед је једина прехрамбена намирница која никада не може да се поквари.
 2. У меду не може опстати већина најопаснијих бактерија.
 3. Мед је и најсавршенији производ природе, у њему се налазе готово сви састојци који граде људски организам.
 4. Не постоји нација, народ или племе на свету који немају легенду о храњивом или лековитом дејству пчелињих производа.
 5. Да би произвеле 1 кг меда пчеле треба у кошницу да унесу 3–4 кг нектара. Из једног цвета пчела усиса око 0,02 мг нектара.
 6. Мед се састоји од 80% шећера и 20% воде. 1 супена кашика меда има 64 калорија.
 7. 1 кг меда има хранљивост исто колико и 50 кокошијих јаја, 3 кг рибе, 1 кг шунке, 2,5 кг телећег меса, 6 кг поморанџи или 10-12 кг поврћа.
 8. Мед ће кристалисати током времена, уколико после дужег периода не кристалише, у питању је имитација меда. Фалсификовани мед састоји се претежно од кристал шећера, али ту се могу наћи кукурузни, као и бомбонски сируп који се користи у кондиторској индустрији.

 

Занимљиве чињенице о пчелама

 1. Пчеле производе мед већ 150 милиона година и једини су инсект који производи храну коју једу људи.
 2. Најмања пчела на свету је патуљаста пчела (Тригона минима). Дугачка је око 2,1 мм. Хималајска медоносна пчела (Апис дорсата лабориоса) је највећа медоносна пчела на свету. Одрасле јединке могу достићи дужину до 3цм. Највећа пчела је ( Мегацхиле плуто) која може нарасти до дужине од 39 мм.
 3. Пчеле су способне да рачунају, категоризују сличне предмете (као што су пси, мачке или људска лица), разумеју “исто” или “другачије”, као и симетричне и асиметричне облике.
 4. Једна пчела направи око 40 летова и посети око 4000 цветова у току једног дана. Јака и здрава пчелиња заједница у току једног дана може опрашити до 3 000 000 цветова.
 5. Животни век пчеле у летњем периоду не прелази 50 – 60 дана, али зими живе и дуже од 5 месеци.
 6. Лети у свакој кошници дневно умире око 1000 пчела радилица, али више од тога се рађа свака 24 часа.
 7. Млада матица дневно полеже и више од 2000 јаја и то 3 пута више од сопствене тежине. Матица може живети од 5-7 година.
 8. Пчела може одлетети од кошнице скоро 8 км и без грешке ће наћи пут назад. При лету без терета пчела развија брзину до 65 км на сат. При лету крило пчеле направи преко 400 замаха у секунди.
 9. Медоносне пчеле комуницирају путем “плеса”.
 10. У једној кошници има од 20.000-60.000 пчела.
 11. Само 40 грама пчелињег саћа довољно је да прихвати чак 1,814 кг меда. Пчелиње саће има основне елементе у форми шестоугла управо зато што такав облик омогућава ефикасну и економичну употребу простора и материјала од кога је саграђено.

Поводом овог дана достављамо једну веома поучну причу:

 

“Мој тата има пчеле. Данас ми је показао сав мед који је добио ове године. Скинуо је поклопац канте меда, а на врху су биле 3 мале пчелице. Биле су прекривене љепљивим медом и копрцале се у њему. Питала сам га можемо ли им помоћи, а он је рекао да ту нема помоћи јер засигурно неће преживети. Те су мале пчелице за њега биле једне од редовних жртава прикупљања меда.

Поново сам га питала можемо ли их барем извући и убити, ипак је он био тај који ме научио да скратим муке животињи ако другог излаза нема. Након мога неодустајања коначно је попустио и извадио их из канте. Ставио их је у празну посудицу и оставио вани.

Будући да је узнемирио кошницу, пчеле су узнемирено летеле около.

Ставили смо 3 мале пчелице у посуду на клупу и препустили их њиховој судбини. Тата ме позвао мало касније да ми покаже што се догађа. Ове три мале пчелице биле су окружене другим пчелама које су чистиле готово мртве пчеле, помажући им да скину сав мед са својих тела. Вратили смо се мало касније и у пластичној посудици остала је само једна пчелица. Још увек су је друге пчеле марљиво чистиле.

Када је дошло време да одемо проверили смо и посудица је била празна.

Те три мале пчелице преживеле су јер су биле окружене другим пчелама које нису хтеле одустати од њих, другим пчелама које су одбиле пустити их да угину.

П. С. Одговори су свуда око нас… Гледајте пажљиво и сигурно ћете их пронаћи.

Не одустајте једни од других!

Филозофски огледи

Н.А.

Скинуто са сајта: ,,Нисте знали,,

 

Постављамо и веома корисне линкове са којих можемо много тога научити о пчелама:

https://www.youtube.com/watch?v=wQ0SjTp2Fhk

https://youtu.be/-7ijI-g4jHg

„ Пчеле воле да ђускају“

Пчеле могу да комуницирају и доносе одлуке које саопштавају карактеристичним „плесом“

 

https://youtu.be/9f-k9dzkTLk

Да ли сте некада видели пчелињи рој?

Када пчелиње друштво постане превелико или када нема довољно простора, оно ће да се роји. Радилице праве специјалне воштане ћелије како би одгајиле нову матицу. Ова нова матица ће наследити кућу, кошницу своје мајке и преузети све њене одговорности везане за полагање јаја. Старија матица ће са половином радилица напустити кошницу.

 

Да ли је добро бити матица?

Свака пчелиња заједница има само једну матицу, а све радилице и трутови унутар заједнице су њено потомство. Матице се врло лако препознају због великог абдомена и радилица које је окружују и прате. Ако се којим случајем појави друга матица, радилице ће је присилно избацити или ће се две матице борити док једна не остане.

Основна дужност матице је да полаже јаја. Да би задржала величину друштва матица леже у просеку 1500 јаја дневно.

https://youtu.be/1NO7sXltrbE

https://youtu.be/0naQ_mBSHFk

https://youtu.be/qWboBvvPMls

 

Шта раде женке пчела?

Све радилице су женског рода. У односу на старосну доб – радилице мењају своја задужења, баш као што и људи чине како постају старији. Људи по рођењу време проводе код куће, затим одлазе у школу, а потом на посао. Младе пчеле радилице прво обављају задатке унутар кошнице, као што су брига о ларвама и о матици. Младе пчеле праве восак уз помоћ жлезда са унутрашње стране стомака и тим воском изграђују свој дом. Временски период колико ће свака пчела провести радећи одређен посао зависи од потребе заједнице. Обично након што неколико недеља проведу у кошници, радилице почињу да излећу ван кошнице и почињу да сакупљају полен, нектар и воду.

 

Живо трутова.

Мужјаци пчеле се називају трутови, они немају жаоке као што је имају остале пчеле. Трутови су присутни само неколико месеци током године. Може се рећи да изгледају помало чудно због великих очију које обухватају скоро целу главу. Разлог због којег они имају тако велике очи је да би лакше приметили матицу на љубавном лету. Улога трутова је само да оплоде матицу, и сваки од њих свакодневно одлази на лет у потрази за новим матицама.

 

Повезано

Брзином до звезда
Брзином до звезда   Чланови спортске секције са учитељицама Мајом Кантар и Јованом Димитријевић учествовали су у традиционалном такмичењу ,,Брзином до звезда”. Општинско такмичење је…
Детаљније
Светски дан чистих планета
Светски дан чистих планета Ученици другог разреда су на рекреативној настави на Златибору обележили Светски дан чистих планета дивном акцијом. Заједно са другарима из ОШ…
Детаљније
Игре без граница
Игре без граница Ученици наше школе учествовали су на манифестацији “Игре без граница” у организацији асоцијације “Спорт за све”. Екипа је добила име Микини лептирићи…
Детаљније
Мир у нама и око нас
Мир у нама и око нас   Дан мира обележили смо 21. септембра  у нашој школи разноразним паноима и плакатима којима смо желели да истакнемо…
Детаљније
Дан пешачења на Авали
Дан пешачења на Авали Ученици Планинарске секције наше школе су у суботу 16. 09. 2023. ишли на Авалу да би учествовали у традиционалној планинарској манифестацији…
Детаљније
Међународни дан писмености
Међународни дан писмености Међународним даном писмености (8. септембар) увек започињемо нову школску годину и то је прва активност коју обележавамо. На часу српског језика ученици…
Детаљније