Информације у вези са уписом ученика у први разред

И ове године, трећег априла, отварамо врата наше школе малишанима који уписују први разред. Изнова се радујемо новим нараштајима! Желимо да их радозналост води кроз године одрастања, да им учење кроз игру олакша образовање, а у томе ће им помоћи наше вредне учитељице – да ојачају, савладају све препреке и достигну значајне успехе. Драги ђаци прваци: Стремите ка својим сновима, а ми ћемо бити уз вас током осам година заједничког рада.

                                                                  

У први разред се уписују деца рођена 2016. године и деца рођена до 29.02.2017. год.

За превремени упис у школу могу се пријавити и деца рођена од 01.03. до 01.09.2017.год. Провера спремности за полазак у школу ове деце вршиће се од 01.6. 2023. године, у договору са родитељима.

Превремени упис је специфичнији процедурално, јер дете мора да прође кроз детаљнију проверу спремности за полазак у школу од стране психолога, како би се утврдила свеобухватна зрелост детета.  На основу мишљења психолога, а у најбољем интересу детета, школа може да препоручи: упис детета у први разред или одлагање поласка у школу за годину дана, уз наставак похађања припремног предшколског програма.

Школа је дужна да упише дете које има пребивалиште на подручју школе. Такође, може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев родитеља, који је већ поднео молбу, а у складу са просторним могућностима школе.  

                                                           

Процедура: Од 20. 3. до 31.5. 2023. преко Портала еУправа https://euprava.gov.rs/, родитељ или други законски заступник детета заказује термин уписа и тестирања. Молимо вас да приликом Електронског уписа заказујете термине за тестирање деце у понуђеним датумима по обављеним здравственим прегледима. Министарство просвете је обезбедило подршку родитељима при упису свог детета преко телефонске линије 011/73 50 557.

Упис ученика у први разред и тестирање (разговор са стручним сарадником), у складу са заказаним термином, обављаће се у периоду од 3.априла до 31.маја 2023. године. 

Родитељи приликом уписа не подносе ниједан документ у папирном облику. Потврде о обављеном обавезном предшколском програму доставиће накнадно по добијању из предшколске установе, најкасније до 31.8.2023. И лекарска уверења прибављају се по службеној дужности, електронским путем. Изузетно, ако је лекарски преглед обављен код лекара из приватне праксе или у војној здравственој установи, биће потребно да га родитељ или други законски заступник донесе у школу. 

Уколико родитељ нема могућност да приступи Порталу Е-Управа, заказивање термина обавља школа у договору са родитељем. 

Ради електронског уписа ученика, потребно је да родитељ има код себе личну карту и матични број детета.

Oдлагање уписа постоји само у случајевима када постоје здравствени разлози за то. Одлуку о одлагању уписа доноси Интерресорна комисија на основу упута лекара и медицинске документације о здравственом стању детета.

                                                             

Приликом уписа, родитељи имају могућност да пријаве ученика за коришћење услуге продуженог боравка (60 места). Потребно је да родитељи имају потврду о запослењу. Такође, овом приликом родитељ се одлучује да ли ће ученик похађати верску наставу или грађанско васпитање. Презентације ових изборних предмета биће доступне на сајту школе. Општина је обезбедила средства за превоз ученика, па ће родитељ обавестити школу о овој потреби.

За додатне информације можете се јавити секретару школе сваког радног дана од 10 до 12 часова на тел. 062/19-80-996. Радујемо се будућој сарадњи са вама!

Психолог школе поручује родитељима како да припреме ученика за тестирање:

Обзиром да се дете први пут сусреће са школом и запосленима, иако већ има нека сазнања о будућој школи, важно је да родитељи нагласе важност догађаја који им предстоји. Потребно је разговарати о томе шта их чека, без заплашивања, јер је то њихова будућа сигурна средина и да су намере свих запослених добре и подржавајуће. Све што треба да покажу током разговора са стручним сарадницима већ су научили! Ослободите их стрепње и несигурности. Све ће тако бити лакше. Ово што их чека није испит. Допустите им да буду спонтани, своји, да покажу све што могу. Добро нам дошли!

Повезано

Осигурање ученика 2023_2024.
Осигурање ученика 2023/2024. Комисија именована испред Савета родитеља је размотрила све приспеле понуде за осигурање ученика и изабрала као најбољу понуду осигуравајуће куће АМС Осигурање.…
Детаљније
Kоришћење бесплатне апликације
Коришћење бесплатне апликације Математички институт САНУ обратио се Министарству просвете предлогом да се школама препоручи коришћење бесплатне апликације на маркетима Google Play и AppStore. На…
Детаљније
Пријем првака
Пријем првака Дочекали смо још једну генерацију првака! Тим поводом одржана је свечана приредба. Добро дошли у нашу веселу школу, драги другари. Желимо вам много…
Детаљније
Повратак у школске клупе!
Повратак у школске клупе!   Поштовани ученици и родитељи,   Обавештавамо вас да нова школска година почиње у петак, 1.9.2023. године. Парна смена почиње пре…
Детаљније
Срећан почетак, ђаци прваци!
Срећан почетак, ђаци прваци! Драги наши ђаци прваци, Желимо вам добродошлицу у ОШ „Мирослав Антић“   Спискови ученика са распоредом по одељењима биће истакнути на…
Детаљније
Боравак – Први разред – Школске 2023/24. године
Родитељски састанак - боравак - први разред 2023/24. Поштовани/е,Састанак за родитеље будућих првака (2023/24) који су заинтересовани за коришћење услуге продуженог боравка у првом разреду…
Детаљније